Forældrekøb

Overvejer du forældrekøbslån?

Artikel: 24.juni 2024

Markedet for ejerlejligheder har håndteret overgangen til det nye boligskattesystem overraskende godt med et prisniveau, der ligger omkring den top, vi så efter coronakrisen. Der er dog stadig et lidt større udvalg af lejligheder i de fire største byer end tidligere. Få her et overblik over, hvad du skal være opmærksom på, hvis du skal finansiere et forældrekøb.


Sommeren nærmer sig, og det betyder, at mange unge snart får svar på deres uddannelsesansøgninger. Dette medfører ofte et behov for at finde et sted at bo. Her kan forældrene hjælpe ved at foretage et forældrekøb. Den gode nyhed er, at boligmarkedet er mindre hektisk, hvilket giver flere lejligheder at vælge imellem sammenlignet med tidligere.


Ejerlejlighedsmarkedet har vist positive tegn i 2024, især i København.. Der var et meget markant skifte fra høj fart hen mod afslutningen af 2023 til en ret hård opbremsning med stort fald i handler og priser i de første måneder af 2024. Men det rettede sig hurtigt, og samlet set er priserne uændrede her i 2024.


Fast eller variabel rente: Hvad skal du vælge?

Når du vælger lån, skal du ikke kun have renten her og nu for øje, da du skal vælge et lån med en renterisiko, som du har det godt med. Men i øjeblikket er det faktisk ikke dyrere at få mere rentetryghed. Det skyldes, at investorerne på de finansielle markeder forventer, at centralbankerne sætter renten ned det kommende år.  Læs mere om Totalkredits Renteudsigten her.

Derfor er de laveste renter lige nu på F3- og F5-lånene, men det ændrer ikke grundlæggende ved, at beslutningen om rentebinding skal træffes ud fra din privatøkonomi og personlige lyst til at løbe en risiko. 


F5-lån: En god mulighed for forældrekøb

Et F5-lån kan være ideelt for forældrekøb, især hvis dit barn skal studere i op til fem år. Med et F5-lån fastlåses renten i fem år, hvilket ofte giver en lavere rente sammenlignet med fastforrentede lån. Hvis studiet varer længere end forventet, kan rentebindingen justeres efter fem år.


Overvejelser ved valg af lån

Der er mange faktorer at tage i betragtning ved valg af lån til forældrekøb. Udover tidshorisonten kan du overveje fastforrentede lån, F5-lån eller andre lånetyper. Det kan også være relevant at se på muligheder for at optage lån i en eventuel friværdi i din egen bolig  eller bruge en opsparing til finansiering. Din rådgiver kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning.

Læs mere om forældrekøb her.

 

BOKS Skattefordel er fjernet

Du skal være opmærksom på, at det højere skattefradrag for renteudgifter i den såkaldte virksomhedsordning, når boligen lejes ud til nærtstående, fx dit barn, er blevet reduceret. På den måde sidestiller skattemyndighederne forældrekøbere med almindelige boligkøbere.


Forældre kan altså fortsat købe en lejlighed og udleje den til deres børn, men de vil ikke kunne opnå særlige skattemæssige fordele. Du kan overveje at tale med en revisor om, hvilke muligheder du har, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi.