31. oktober 2022 var sidste dag, du kunne benytte NemID til login i net- og mobilbank i de danske banker - og derfor også i Rise Sparekasse. Fremover kan du kun bruge MitID -som beviser, hvem du er, når du logger ind eller godkender digitalt.
Der er forskellige måder at få MitID på.
Du kan få MitID i Borgerservice, fx hvis du ikke har en telefon, du kan bruge.
OBS: Du skal huske at bestille tid i Borgerservice og medbring gyldig legitimation
Læs mere her.en nyere telefon (der kan scanne pas). Læs mere her, se video her.
Tips og tricks til at scanne pas og ansigt. Læs mere her, se video her.
Du skal beholde dit NemID i en periode, idet flere steder stadig bruger NemID, indtil det er endeligt udfaset. Du får besked af Digitaliseringsstyrelsen, når du ikke længere skal bruge NemID.
For at få MitID skal du bruge:
Du skal igennem en række trin for at få MitID. Sæt derfor god tid af til at få MitID.
MitID er en app til smartphone og tablet. Du kan bruge MitID appen, som du bruger NemID nøgleapp i dag. Med et swipe kan du godkende med MitID på din smartphone eller tablet.
Til forskel fra NemID nøgleapp skal du selv åbne appen, når du skal godkende med MitID. Det er derfor en god idé at placere den et sted på din telefon, hvor du nemt kan finde den.
Det kan også være en god idé at lave backup af MitID, hvis du skulle miste din telefon. Det kan du gøre ved at installere MitID app på flere enheder, fx både din telefon og din tablet.
Hvis du ikke har mulighed for at bruge MitID app, findes der andre alternativer:
1) MitID kodeviser er en lille elektronisk enhed, som viser dig en engangskode, som du skal indtaste, når du skal bruge MitID. MitID kodeviseren er så lille, at du kan have den i dit nøglebundt eller i lommen. Læs mere her. | |
2) MitID kodeoplæser har en stor skærm, der viser dig en engangskode, som du skal indtaste, når du skal bruge MitID. MitID kodeoplæser kan også læse engangskoden op. Den er beregnet til personer med nedsat syn. Læs mere her | |
3) MitID chip er til dig, der har brug for at godkende og logge på med MitID mange gange hver dag, fx i forbindelse med dit arbejde. Læs mere her |
Vær opmærksom på, at der for tiden er en del digitale svindlere har fået øjnene op for, at den kommende overgang fra NemID til MitID, kan bruges til at franarre dig dine personoplysninger. Du skal passe godt på MitID- det er nemlig dit – og kun dit.
Sådan gennemskuer du svindel-forsøg. Fem gode råd, som hjælper dig godt på vej:
Der er 3 muligheder for at få en ny aktiveringskode
- at du henter appen 2 steder eks på telefon og ipad mm. eller bestiller en kodeviser.
MitID afløser NemID læs mere her.
Har din morfar, din datter – eller din bedre halvdel brug for lidt ekstra hjælp til at få MitID? Så kan du nu hjælpe med at oprette personens MitID med din egen telefon.
Den, du hjælper, skal have et gyldigt pas. Så kan I klare det hele hjemmefra.
Vær opmærksom på, at den, der skal have MitID, skal være fysisk sammen med dig, når du hjælper. Han eller hun er den eneste, der må kende og indtaste sit bruger-ID og sin personlige PIN-kode. Se video her.
Læs her, hvordan du hjælper andre.
Et påbud fra Finanstilsynet betyder, at du som kunde fra 1. juli ikke længere kan anvende NemID nøglekort til at tilgå Net-og MitID.
MitID er for alle, og der er kun få, enkle krav til din computer, mobiltelefon eller tablet.
Læs hvilke krav her.
MitID support:
Tlf.: +45 3398 0010
E-mail: support@MitID.dk
Man- fredag: kl. 8.00-20.00.
Lør-, søn- og helligdage kl. 10.00-16.00.
MitID Hjælpeunivers:
Find svar på dine spørgsmål- klik her.
Rise Sparekasse Support:
Tlf.: 4470 2727
E-mail: hotline@sparekassen.dk
Hverdag: kl. 8.00 - 22.00
Lørdag: kl. 11.00 - 20.00
Søndag/hel.: 11.00 - 20.00
MitID Forening?
FAQ om at bruge sit private MitID som virksomhedsejer eller forening, læs mere her.