Rentetilpasning

Rentetilpasning?

Er du en af de mange boligejere i Totalkredit, der skal have ny rente på dit Tilpasningslån fra 1. juli 2024? Så kan det være en god anledning til at tage en snak med din rådgiver om, hvorvidt du stadig har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi. Ændringer af lånet skal aftales senest 30. april 2024. 


Hvad betyder rentetilpasning?

Med et Tilpasningslån varierer renten over lånets løbetid og bliver tilpasset med jævne mellemrum. I de fleste tilfælde kan du selv bestemme, hvor ofte det skal ske - og det er en god idé at være godt forberedt.


Se filmen, der forklarer, hvad rentetilpasning går ud på, og hvilke muligheder du har. Har du eksempelvis et F3 lån, betyder det, at renten tilpasses hvert 3. år - og med et F5 lån er det hvert 5. år osv. Hvis du ikke gør noget, bliver renten automatisk tilpasset. Du får besked om, hvad den nye rente bliver, og lånet fortsætter med en ny periode.


Du har flere muligheder, når dit lån skal tilpasses: 

  • Forkorte eller forlænge perioden 

  • Omlægge lånet til en anden lånetype 

  • Ændre på løbetiden 

  • Ændre på afdrag 

  • Låse renten fast allerede før rentetilpasningen Her kan du læse mere om, hvad du kan gøre, og hvordan du bliver bedst muligt forberedt. 


Forkorte eller forlænge perioden 

Du kan eksempelvis vælge af skifte dit F3 lån til et F5 lån eller omvendt. En kortere periode kan være en fordel, hvis du går i salgstanker. Omvendt er omkostningerne ved dit lån ofte lavere, når du vælger længere tid mellem rentetilpasningerne. 


Omlægge lånet 

Hvis du overvejer at lægge dit lån om til en anden lånetype - fx fra variabel til fast rente – kan det være smart at gøre det op til en rentetilpasning. 


Ændre på løbetiden 

Du kan også ændre løbetiden på dit lån op til en rentetilpasning - fx fra 15 til 20 år eller omvendt. 


Ændre på afdrag

Hvis du har et lån uden afdrag, kan du vælge at ændre det til et med afdrag. Eller omvendt, få en periode uden afdrag - hvis din økonomi tillader det. 


Låse renten fast

Hvis du forventer, at renten kommer til at stige frem mod rentetilpasningen, kan du vælge at låse renten fast, allerede før rentetilpasningen finder sted. Der er mange muligheder. Vær opmærksom på, at alle ændringer skal aftales senest to måneder før rentetilpasningen. Det gælder udgangen af januar, april, juli eller oktober afhængigt af, hvornår dit lån rentetilpasses. 

Rentetilpasning_Infografik_ForløbVedRentetilpasning

Tag en snak med din rådgiver om fordele og ulemper

Tag en snak med os om dit lån skal rentetilpasses - det giver dig de bedste muligheder.


Rentetilpasning_skærmprint_intro


Vi står på en rentetop

Høje prisstigninger – inflation – har præget samfundet den seneste tid. Ordet inflation betyder oprindeligt, at noget bliver pustet op, og det er netop, hvad der er sket med priserne i vores samfund. Men heldigvis ser det ud til, at gassen er ved at gå af ballonen.


Centralbankerne verden over har reageret på inflationen ved at bevæge sig op ad rentebjerget og sætte renterne op. Man er ved at vinde kampen mod inflationen, endda uden at kaste økonomien ud over kanten. Men kampen har kostet markant højere renter for mange boligejere. I Totalkredit forventer man dog lavere renter herfra. Med andre ord: vi står på en rentetop.


Hvis du sidder med et F1-lån, betyder det en smule højere renter til næste refinansiering 1. april 2024. Selvom vi er på vej ned ad rentebjerget til den tid, forventer vi, at renten stadig vil være lidt højere, end da du sidst fik ny rente. Konkret forventer vi, at din ydelse vil være ca. 850 kroner højere om året efter skat pr. million kroner, du har lånt, hvis du vælger at holde fast i dit lån.


Længere rentebinding er en mulighed
Alternativt kan du også overveje et lån med en lidt længere rentebinding, hvis du vil have mere tryghed ved rentebetalingerne. For vi kan ende med at se stigende renter på trods af forventninger om det modsatte.


Foretager du et profilskift til fx et F3- eller F5-lån, forventer vi, at du oveni købet kan se frem til en lidt lavere rente i den tre- eller fem-årige periode. Det afspejler, at investorerne på finansmarkederne forventer, at vi skal et godt stykke ned ad rentebjerget i løbet af de kommende år, og derfor vil de acceptere en lidt lavere rente, hvis de til gengæld er sikret rentebetalingen i flere år.


Hvis de store rentestigninger siden 2022 har gjort dig nervøs for nye stigninger i renten, kan du også overveje at skifte til et fastforrentet lån. Renten på et fastforrentet lån er dog højere i øjeblikket, men til gengæld er renten fast, så længe du har lånet.