Rentetilpasning

Rentetilpasning?

Er du en af de ca. 700 boligejere i Totalkredit, der skal have en ny rente på dit F3-lån fra 1. oktober 2022, er der god grund til at læse med her. Efter mange år med faldende renter er vinden nu vendt i 2022, og der er udsigt til en højere rente ved rentetilpasningen – og måske også i de kommende år. Når dit lån skal refinansieres, er det oplagt at overveje, om du fortsat har det lån, der passer bedst til dig og din økonomi. Det er nemlig langt det nemmeste og billigste tidspunkt, hvis du ønsker at ændre lånet.


Hvad betyder rentetilpasning?

Med et Tilpasningslån varierer renten over lånets løbetid og bliver tilpasset med jævne mellemrum. I de fleste tilfælde kan du selv bestemme, hvor ofte det skal ske - og det er en god idé at være godt forberedt.


Se filmen, der forklarer, hvad rentetilpasning går ud på, og hvilke muligheder du har. Har du eksempelvis et F3 lån, betyder det, at renten tilpasses hvert 3. år - og med et F5 lån er det hvert 5. år osv. Hvis du ikke gør noget, bliver renten automatisk tilpasset. Du får besked om, hvad den nye rente bliver, og lånet fortsætter med en ny periode.


Du har flere muligheder, når dit lån skal tilpasses: 

  • Forkorte eller forlænge perioden 

  • Omlægge lånet til en anden lånetype 

  • Ændre på løbetiden 

  • Ændre på afdrag 

  • Låse renten fast allerede før rentetilpasningen Her kan du læse mere om, hvad du kan gøre, og hvordan du bliver bedst muligt forberedt. 


Forkorte eller forlænge perioden 

Du kan eksempelvis vælge af skifte dit F3 lån til et F5 lån eller omvendt. En kortere periode kan være en fordel, hvis du går i salgstanker. Omvendt er omkostningerne ved dit lån ofte lavere, når du vælger længere tid mellem rentetilpasningerne. 


Omlægge lånet 

Hvis du overvejer at lægge dit lån om til en anden lånetype - fx fra variabel til fast rente – kan det være smart at gøre det op til en rentetilpasning. 


Ændre på løbetiden 

Du kan også ændre løbetiden på dit lån op til en rentetilpasning - fx fra 15 til 20 år eller omvendt. 


Ændre på afdrag

Hvis du har et lån uden afdrag, kan du vælge at ændre det til et med afdrag. Eller omvendt, få en periode uden afdrag - hvis din økonomi tillader det. 


Låse renten fast

Hvis du forventer, at renten kommer til at stige frem mod rentetilpasningen, kan du vælge at låse renten fast, allerede før rentetilpasningen finder sted. Der er mange muligheder. Vær opmærksom på, at alle ændringer skal aftales senest to måneder før rentetilpasningen. Det gælder udgangen af januar, april, juli eller oktober afhængigt af, hvornår dit lån rentetilpasses. 

Rentetilpasning_Infografik_ForløbVedRentetilpasning

Tag en snak med din rådgiver om fordele og ulemper

Tag en snak med os senest to måneder før, dit lån skal rentetilpasses - det giver dig de bedste muligheder.


Rentetilpasning_skærmprint_intro