Spørgsmål og svar om NemID

Ny adgang til netbanken

DanID sender et nyt nøglekort med posten. Hvis du har dit nøglekort med dig, kan du altid gå i netbanken fra en hvilken som helst computer. Nøglekortet har samme størrelse som et Dankort.


Hvad er NemID?

NemID er en ny, nem og sikker måde at få adgang til digital
kontakt med dit pengeinstitut, det offentlige og private virksomheder. Vil du tjekke din konto? Se din skattebillet? Flytte adresse? Gør det, når det passer dig, uanset hvor du er: Med NemID skal du ikke længere huske flere forskellige passwords, men kan nøjes med ét bruger-id og én adgangskode til alle kontakter.

Du kan logge på NemID fra en hvilken som helst computer, både i Danmark og udlandet.


Hvor kan jeg bruge NemID?

NemID tages i brug i alle netbanker i løbet af 2010, og inden året er gået, kan du også bruge NemID til at logge på alle offentlige hjemmesider. Desuden kan private virksomheder vælge at bruge NemID til sikre transaktioner for kunder og medlemmer. Se efter NemID-mærket på de hjemmesider, du bruger.


Hvem kan få NemID?

Alle, der er over 15 år og har et CPR-nummer,
kan få NemID, som både kan bruges til netbank og alle andre steder. Hvis du er mellem 13 og 15 år, kan du få NemID, der kun kan bruges til at kigge i din netbank (E-posteringer). Og hvis du er over 15, men ikke har et CPR-nummer, kan du få NemID, der kun gælder til netbank. Du behøver ikke være dansk statsborger: du kan også få NemID, hvis du kun har en dansk opholdstilladelse.


Hvem står bag NemID?

Det gør DanID A/S. DanID er et selskab i PBS-koncernen, der ejes af Danmarks Nationalbank og en række danske pengeinstitutter. PBS flytter penge og informationer mellem private, virksomheder og offentlige institutioner. PBS står også bag Dankortet og Betalingsservice.


Hvordan bruger jeg NemID, når jeg fremover skal ind på en hjemmeside?

Log på i to trin:

  • Trin 1 Indtast dit bruger-id og din personlige adgangskode
  • Trin 2 Du bliver bedt om at indtaste en ”nøgle”, som du finder på dit nøglekort. Nøglen skal parres med et nummer, som bliver vist på din skærm. Når nøglen er indtastet korrekt, er du logget på.


Lyder det ikke lidt indviklet?

Jo, men i praksis er det enkelt, og processen bliver hurtigt en rutine. Fordelen ved to-trins-processen med ”noget i hovedet og noget i

hånden” er, at den giver det løft til sikkerheden, der gør det trygt at handle
eller kommunikere på nettet: Det er kun dig, der har koderne i hovedet og kortet i hånden. Ingen kan hacke sig ind på dit nøglekort.


Hvad er et nøglekort, og hvordan får jeg det?


Når dit pengeinstitut går over til NemID, modtager du automatisk et nøglekort, som bliver sendt til dig af DanID.
Nøglekortet er af pap og kan foldes til Dankort-størrelse. Alle kort er
forskellige, og det er systemet, der suverænt bestemmer rækkefølgen af numre og nøgler. Der er 148 nøgler på kortet, og når du har 20 nøgler tilbage, får du automatisk tilsendt et nyt kort. Hvis du har brug for flere kort (fx før en længere rejse), kan du få udleveret op til fire kort i dit pengeinstitut eller i din lokale Borgerservicebutik. Husk identifikation, som fx pas eller kørekort.


Kan jeg selv bestemme, hvornår jeg får et nyt nøglekort?

Ja. Gå ind på www.nemid.nu, vælg selvbetjening og angiv det antal nøgler, der skal være tilbage på dit nøglekort, før systemet
automatisk sender dig et nyt.


Er nøglekortet personligt?

Ja. Det kan (og må) udelukkende bruges af den, som kortet er sendt til. Nøglerne kan kun bruges sammen med et bruger-id og en adgangskode, så man kan ikke bruge andres nøglekort. Du må naturligvis heller ikke give dit nøglekort og din adgangskode til andre – heller ikke ved at kopiere eller scanne det.


Hvad gør jeg, hvis jeg mister mit nøglekort?

Kortet kan ikke bruges til noget, hvis man ikke også har det bruger-id og den adgangskode, der hører til.
Hvis du mister kortet, skal du alligevel for alle tilfældes skyld spærre det
hurtigst muligt og bestille et nyt. Det gør du på én af følgende måder:

  • Gå ind på www.nemid.nu
  • Henvend dig i Rise Sparekasse, på et skattecenter eller i et borgerservicecenter
  • Ring til NemID Support på 80 30 70 50.


Hvad skal jeg gøre, hvis jeg finder en andens nøglekort?

Aflever det i et borgerservicecenter, på et skattecenter eller i det nærmeste pengeinstitut, så det kan blive spærret og kortets ejermand kontaktet.


Må andre – fx min ægtefælle – bruge mit nøglekort?

Nej, kortet er strengt personligt og kan kun bruges med dit eget bruger-id og personlige adgangskode.Hvis du giver dit nøglekort og dine koder til andre, kan de logge på og underskrive digitalt på dine vegne alle de steder, der er tilknyttet NemID.


Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om, at nogen bruger mit NemID?

Hvis du har mistanke om misbrug, skal du omgående spærre NemID ved at henvende dig til dit pengeinstitut, borgerservicecenter, skattecenter eller til NemID Support på 80 30 70 50.


Hvad sker der, hvis jeg glemmer mit bruger-id og/eller adgangskode?

Glemt bruger-id: Gå ind på www.nemid.nu under selvbetjening.
Indtast dit cpr-nummer, din adgangskode og en nøgle fra nøglekortet. Så kan du se dit bruger-id. I stedet for CPR-nummeret kan du taste dit NemID-nummer (det står i velkomstbrevet med dit nøglekort).

Glemt adgangskode: Du kan få udstedt en ny, midlertidig
adgangskode ved at kontakte dit pengeinstitut, borgerservicecenter, skattecenter eller NemID Support. Hvis du tidligere har oplyst dit mobilnummer til NemID, kan du også få den midlertidige adgangskode via sms.


Du kan selv vedligeholde dine personlige oplysninger sikkert på www.nemid.nu


Kan jeg logge på netbank fra alle computere – også i udlandet?

Ja, hvis du medbringer dit nøglekort. Med NemID kan du logge på netbank fra en hvilken som helst computer, der opfylder pengeinstituttets krav til styresystem, browser og Java. Er du bortrejst længe, kan du få op til fire nøglekort udleveret af dit pengeinstitut, borgerservicecenter eller skattecenter. Alternativt kan du – hvis du har fast bopæl på rejsen – logge på www.nemid.nu, ændre din adresse og få op til tre nye nøglekort sendt til dig i udlandet.


Kan NemID bruges til sikker mail?

Gå ind på www.nemid.nu og download det program, der gør det muligt. Programmet fungerer på både Apple Mac, Microsoft Windows og Linux.

Hvilke oplysninger om mig bliver opbevaret eller registreret?
DanID opbevarer dit navn, adresse og CPR-nummer sammen med
oplysninger om NemID. Hvis du har oplyst dit mobilnummer og din e-mail, bliver disse oplysninger også opbevaret. Når du bruger NemID, registrerer DanID tidspunktet, brugeridentiteten og den IP-adresse, du bruger NemID fra. Desuden kan du vælge at få registreret, hvilke hjemmesider du bruger NemID på. Den funktion kan du tilmelde dig på www.nemid.nu. Alle oplysningerne er kun til din egen information; dog kan politiet med en dommerkendelse også få adgang til oversigten, hvis der er mistanke om misbrug.


Hvorfor skal brugerens NemID og identitetsoplysninger ligge hos DanID?

Det er en grundlæggende forudsætning for både sikkerheden og
brugervenligheden, at NemID opbevares hos DanID. Dels fordi mobiliteten og brugervenligheden er større, når der ikke skal installeres programmer eller nøglefiler på brugerens egen computer, og dels fordi det øger sikkerheden. Erfaringerne viser desværre, at kriminelle i stigende grad angriber brugernes pc. Det undgår man, når oplysningerne ligger hos DanID.


Hvilke oplysninger om mig får de hjemmesider, hvor jeg bruger mit NemID?


De hjemmesider, du logger på med NemID, får information om, hvem
du er. Hvis virksomheden bag hjemmesiden er godkendt til at bruge CPR-numre, kan de få det som en identifikation af dig - ellers får de et andet identifikationsnummer. Men de får ikke adgang til hverken dine
adgangsoplysninger eller nøgler.


Kan mit forsikringsselskab få oplysninger fra mit pengeinstitut, når jeg bruger NemID begge steder?

Nej. Når du bruger NemID, får virksomheden udelukkende information
om, hvem du er. De får ikke oplysninger om, hvor du ellers bruger NemID – og de kan heller ikke bruge NemID til at udveksle oplysninger om
dig.


Hvordan kan dårligt seende bruge NemID?

Mange med dårligt syn bruger i dag en computer, hvor indstillingerne – fx skærmbilledets størrelse – er anderledes end standarden. Den primære udfordring ved brugen af NemID vil altså være at læse informationerne på nøglekortet. Derfor tilbyder NemID dårligt seende at få nøglerne udskrevet med en større skrift end ellers.


Hvordan kan blinde bruge NemID?

Langt de fleste blinde computerbrugere har i forvejen særligt udstyr – fx med specialtastatur og en stemme, der læser teksten på skærmen højt. Derfor er det ikke umiddelbart vanskeligt for blinde at indtaste bruger-id og adgangskode. Derimod vil det være svært at identificere nøglerne på nøglekortet – og derfor tilbyder NemID en særlig tjeneste til blinde, der kan blive ringet op og få nøglen læst højt i telefonen. Brugeren vil blive ringet op, når han/hun har indtastet bruger-id og adgangskode. Opkaldet er gratis, hvis brugeren befinder sig i Danmark på opkaldstidspunktet. Er brugen i udlandet, skal han/hun selv betale for opkaldet.

Glemt din adgangskode til NemID?

Bestil en ny her.


Kan du ikke benytte dit NemID på andre sider f.eks. SKAT?

Klik her.


Få hjælp og vejledning til NemID

NemID support - klik her.